Är det samma sak eller vad är egentligen skillnaden?
Det sägs att vi tänker cirka 60 000 tankar varje dag vilket egentligen är en hissnande siffra. Tänk vad fantastiskt med 60 000 rena och fräscha tankar varje dag. Tankar av reflektioner, tankar av insikter och av klokhet. Men det är nu problemet uppstår! Tankarna är kanske inte så rena och fräscha som vi skulle önska. Det sägs nämligen att 98-99 % av dagens tankar tänkte du även igår…!
Det innebär att vi har väldigt lätt att upprepa oss i vårt huvud med våra gamla tankar som vi alltid har tänkt. Ju oftare vi tänker våra gamla tankar ju större blir ”risken” att vi tror att det är en sanning. Ibland kanske vi har en negativ uppfattning om en kollega och när den personen börjar prata så tänker vi samma sak om den personen som vi alltid gjort. ”Gud vad pratig, vad tjatig” eller vad det nu kan vara. De här tankarna kommer att hjälpa oss att bara fokusera på det dåliga. Vi kommer inte längre se det goda. Vi upprepar också bara det vi redan vet.
Du kommer säkert ihåg Stig-Helmer när han var hos terapeuten och skulle bota sin flygrädsla. ”Jag kan flyga, jag är inte rädd”. Ett klassiskt filmklipp som följt oss genom åren. Tanken med det var att om han upprepade det tillräckligt ofta skulle det till slut bli en sanning som han trodde på.
Det som blir spännande med att vi nästan alltid tänker samma gamla tankar och uttrycker dem i ord är att vi missar någon annans perspektiv. Ett nytt och fräscht perspektiv. Vi säger nämligen bara det vi själva redan vet. Om vi istället skulle ”våga” hålla inne med vår egen åsikt och istället ställa frågan till den andra att ”hur menar du nu”?
Vi tar ett exempel från levande livet… Jag älskar verkligen Ernst kirchsteiger…
Vad hände nu i ditt eget huvud? Ernst har en förmåga att dela den svenska befolkningen i två olika grupper. Den ena som lutar på huvudet och med varm och kärleksfull röst säger: ”Ja, Ernst är verkligen fantastisk”. Den andra delen säger med förakt: ”Ernst, fy fasen, då byter jag kanal”.
Jag har roat mig med att i flera sammanhang berätta att jag tycker om Ernst och hittills har ingen ställt frågan vad jag tycker är så bra med Ernst utan alla ska hela tiden tala om deras egen åsikt, dvs vad de redan vet att de tycker. Det betyder att de missar vad jag tycker är så bra med honom. En extra fråga kan ge nya insikter kring ett område du redan vet vad du vet att du tycker.
Tänk vad många fler nya tankar och insikter du kan få genom att vänligt ställa frågan:
”Hur menar du nu”?
Vågar du prova?
Hälsningar // Christer